top of page

Alles wie immer

Writer: Claudiu FloreaClaudiu Florea

Leverkusen câștigă în ultima secundă, fotbalul lui Dortmund încă nu este plăcut de urmărit, Bayern se clătina în mod tradițional și VAR-ul provoacă din nou probleme.


Bundesliga, ne-a fost dor de tine!


August face să pară totul nou? Așa ar trebui să fie începutul de sezon, nu?

O cantitate surprinzătoare din ceea ce s-a întâmplat în această primă zi a celei mai noi ediții a Bundesliga s-a întâmplat în mod similar și anul trecut. A început vineri la Gladbach, unde videoarbitrajul a înrăutățit din nou lucrurile și a provocat astfel un timp de oprire cumulat din două cifre. De care, ca de obicei, echipa din Leverkusen a știut să profite în ultima secundă. A continuat sâmbătă după-amiază cu SC Freiburg, care a fost diagnosticată cu depresie post-accident vascular cerebral de destule persoane și care a câștigat apoi cu 3-1 împotriva vice-campioaniei VfB Stuttgart. În același timp, Andrej Kramaric a marcat de trei ori pentru TSG Hoffenheim împotriva Kiel. Cine altcineva? Nu a fost deloc surprinzător că jocul a fost însoțit de proteste anti-Hopp, președintele. Și a încălcării regulei 50 + 1. Deși de data aceasta criticile au venit din propria tribună.


Seara, tribuna de sud și-a respectat din nou reputația de a fi una dintre ultimele fantome critice din fotbalul german. Fanii din cea mai mare tribună din Germania au ridicat zeci de bannere împotriva controversatului acord Rheinmetall. Echipa, însă, a fost la fel de neimpresionată de acest lucru ca și de oaspeții puternici de la Frankfurt. BVB a câștigat cu 2-0. Nu frumos, dar reușit. Deci totul ca de obicei. Până și Bayern a ieșit din pauza de iarnă cu apărări tradiționale, învingând Wolfsburg cu 3-2 într-un joc sălbatic. La finalul zilei, FC St. Pauli a sărbătorit revenirea în Bundesliga. Și a pierdut în mod așteptat împotriva unui Heidenheim dur. Pe scurt: Mă bucur că te-ai întors, dragă Bundesliga!


Christoph Daum a murit


Süddeutsche Zeitung îl numește „marele zampano de fotbal”  . „Ca o lumânare care arde la ambele capete ”, scrie Kicker. În TAZ puteți citi despre „omul care strălucea”,  

Există un acord: Christoph Daum a fost cineva care a declanșat ceva în oameni, a fost controversat, admirabil, niciodată indiferent. Vi-l amintiți pe când a fost antrenorul naționalei României, poate. Eu zic că de la el a început acest ciclu care a culminat cu calificarea la EURO. Oriunde a apărut Daum, a fost spectacol, a fost dramă, a fost emoție. În noiembrie anul trecut, Christoph Daum, care suferea de cancer pulmonar, a spus: „Dragi celule canceroase, ați ales corpul greșit, voința Lui de a trăi a fost neîntreruptă”. Știm din 3 iunie 2016: Parkinson chiar îl ucide pe Muhammad Ali. Ieri, pe 25 august 2024, a trebuit să acceptăm un fapt cel puțin la fel de dur: cancerul l-a învins chiar și pe Christoph Daum.


Și ce se întâmplă mai departe?


Cui îi pasă? Este o întrebare absolut stupidă pentru jurnaliști. Dar sincer: la ce te aștepți? Față de articolele pe care le scriu, basmele din “1001 de nopți” sunt studii empirice. Nici măcar nu știm diferența dintre bine și mare. De multe ori este doar un deget de la picior. Ai observat? Toate acestea au fost citate din Christoph Daum. Și cu asta basta! La treabă!


Să ai o săptămână frumoasă!



Profil Claudiu Florea

Sunt Claudiu, un foarte pasionat fan de fotbal și am văzut primul campionat mondial la TV în 1978, ediția din Argentina. Am ținut cu Olanda. Neeskens, Rep, frații Van den Kerkhof, Krol și Arie Haan au fost încântători, deși pierdeau cu Scoția în grupe. De atunci sunt fan înfocat Liverpool. La Scoțieni jucau Souness și Dalglish, Sir Kenny ulterior. 

În anii ‘90 am locuit în Germania, la Koln și am avut bucuria să fiu pe stadion pe Müngersdorfer, pe Auf Schalke la Gelserkirchen, pe BayArena la Leverkusen, Westfalen la Dortmund (doamne cum vibrează tribuna când se activează zidul galben în peluză) și pe vechiul Rheinstadion la Düsseldorf. Și prin ligile inferioare, la țară, vizionând meciuri într-un decor câmpenesc. Super atmosferă, șocat că este permis consumul de bere în stadion, fanii dedicați și gălăgioși. O bucurie! A nu se compara cu Anfield. Nimic nu se compară :)

Așadar, urmăresc Bundesliga de ceva vreme. Joc fantasy și cu 2 Bundesliga și cu 3. Liga. Cunosc destul de bine fotbalul german, problemele lui, jucătorii, performanțele cluburilor cât școala excelentă de antrenori din Germania. Nu sunt neapărat fanul unui club, dar mi-au rămas aproape cele din Renania de Nord Westfalia (în acest moment Bayer 04 Leverkusen, Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, 1. FC Köln și VfL Bochum, plus din 2. Bundesliga,  Fortuna Düsseldorf, FC Schalke 04 și SC Paderborn 07 iar din 3. Liga, Arminia Bielefeld, MSV Duisburg, Rot-Weiß Essen, Preußen Münster, Rot-Weiß Oberhausen, FC Viktoria Köln and SC Verl).

Prin urmare, voi scrie despre fotbalul german, cu focus pe povești, nu neapărat pe actualități, scoruri, și cronici ale etapelor. Auf geht’s!

Comentarios


bottom of page