Viața bate filmul, dar statistica?
- aurelian mihai
- Apr 8
- 5 min read
Este suficient să analizezi grafice sau să folosești date statistice pentru a știi cine câștigă un meci sau un campionat?
Înainte de etapa de weekend, mi-am aruncat un ochi pe datele statistice pe care le-am strâns de-a lungul sezonului. Sincer, uitasem ce se petrecuse între Arsenal și Everton în tur. Cum eram sigur că Liverpool va aduce minim un punct de la Londra, încercam să deslușesc când ar fi momentul în care, matematic, Liverpool va fi declarată campioană.
Cum datele statistice sunt realizate cu un scop, am zis să mă folosesc de ele și să văd dacă ele ne dau o imagine a ceea ce va fi. Evident, nu atât de clară pe cât am vrea-o noi, dar, cel puțin, ne dau un sens pentru a ști la ce să ne așteptăm. Știu, fotbalul nu e matematică, dar datele nu au păcălit niciodată pe nimeni. O să vedeți asta în cele ce urmează.
Am zis să mă concentrez pe cele două, Arsenal și Liverpool. Mai bine zis, pe meciurile din acest sfârșit de săptămână: Everton vs Arsenal și Fulham vs Liverpool. Ideea fiind să văd ce factori ar putea influența rezultatul final și dacă un rezultat apropiat de cel final ar fi posibil de prezis.
Factorii luați în discuție au fost: rezultatele din meciurile tur (diferența de goluri), datele statistice din acel meci (posesie, șanse de a marca, expected goals, ș.a.m.d.), poziția fiecărei echipe în clasament înainte de etapă, forma ultimelor cinci meciuri jucate în competiție de fiecare din cele patru.
Fiecare din factorii amintiți a primit un coeficient, în funcție de gradul de influență pe care eu am crezut că îl are în timpul unui meci. De exemplu, pentru că golurile contează cel mai mult într-un meci, am decis să multiplic diferența de goluri cu 2, ca să pot oferi importanță scorului. Eu cred că ați înțeles ideea în mare; dacă nu, sper că datele de mai jos vă vor ajuta să aveți imaginea tabloului pe care am încercat să-l obțin.
Ce a ieșit? Un coeficient pe care eu l-am numit „Coeficient de Încredere”. Cu acest coeficient am reușit să obțin anumite procente de șanse de victorie, egal sau înfrângere pentru partidele amintite. Rezultatele meciurilor le știm deja; ce am obținut eu înainte de meci, vedeți mai jos.


O să spuneți, ca și mine, de altfel: departe de adevăr! Și totuși, m-am încăpățânat să merg înainte și m-am uitat pe programul celor două din cele șapte rămase până la final. Am vrut să văd ce obțin, iar dacă datele pe care le voi obține mă vor ajuta, la nivel statistic, asupra momentului în care vom ști cine e campioana și dacă Arsenal mai speră la titlu.
Meciuri rămase de jucat:

Am luat în calcul aceiași factori ca cei menționați mai sus. Mai mult, m-am concentrat asupra unei analize comparative între cele două echipe, pe baza meciurilor din tur cu adversarele pe care urmează să le întâlnească. A reieșit astfel o hartă de risc (a meciurilor din tur), pe baza Coeficientului meu de Încredere. Mai jos, graficul:

Ce date putem extrage de aici? Faptul că, pentru Arsenal, cel mai greu meci pare a fi (pe baza meciului tur) meciul cu Bournemouth — coeficient de încredere pe minus (-0.72) —, iar cel mai ușor, cu Crystal Palace (18). Pentru Liverpool, cel mai greu pare a fi meciul cu Brighton (6,7), iar cele mai ușoare sunt două: cu Spurs și West Ham (22). În meciul direct, coeficientul este unul sensibil, cu mic avantaj pentru Liverpool: 9 în dreptul lui Arsenal și 10 pentru Liverpool.
Am mers mai departe și am vrut să văd, pentru meciurile ce urmează a fi jucate, dacă acest Coeficient mă ajută să prezic victoria, egalul sau înfrângerea. Pentru asta, am folosit un grafic de tip bar chart, acolo unde am introdus praguri de relevanță:
Peste 10: victorie clară
Între 5 și 10: avantaj al echipelor analizate, dar posibil un rezultat egal. Deci, dacă ar fi un pronostic, acesta ar fi 1X
Sub 5: meci periculos, posibilă înfrângere


Dacă ajută, am creat și un grafic comun, cu cele două listate în paralel, pentru a înțelege mai ușor la ce să ne așteptăm.
Se observă cumva un traseu asemănător: peste coeficientul 10, Arsenal are meciuri ușoare cu Southampton, Palace, Ipswich și Brentford, iar Liverpool cu Palace, Chelsea, Spurs, Leicester și West Ham. Ceea ce înseamnă 4 vs 5 meciuri în favoarea lui Liverpool. Transformate în puncte, am avea 12 vs 15 puncte.
Între 5 și 10, în afara meciului direct, fiecare mai are un meci de 1X, dar, de dragul jocului, hai să-l tratăm de X solist: Newcastle pentru Arsenal și Brighton pentru Liverpool. Ceea ce înseamnă 2 vs 2 puncte.
Total până aici: Arsenal 14 puncte vs Liverpool 17 puncte.
Și, în final, zona sub 5, pe care o tratăm ca înfrângere: Arsenal pierde meciul cu Bournemouth, iar Liverpool are 0 meciuri sub nivelul 5.

Așadar, în cele șapte partide rămase de jucat, conform Coeficientului de Încredere, Arsenal va reuși să obțină alte 14 puncte, iar Liverpool 17. Ceea ce o face pe Liverpool campioană.
Dar când se va întâmpla asta? Conform celor de mai sus și analizând programul, cel mai probabil, Liverpool se poate declara Campioana Premier League după meciul cu Chelsea din 4 mai. Condiția ar fi ca Liverpool să nu mai piardă niciun meci până atunci, iar Arsenal să se împiedice în meciul cu Bournemouth, așa cum datele statistice și calculul nostru au prezis.
Ceea ce datele nu pot prezice este forma din ziua respectivă a jucătorilor și a echipei în ansamblu. Fapt dovedit duminică, în meciul pe care Liverpool l-a pierdut la Fulham. Viața bate statistica — și asta e frumusețea sportului și a vieții, nu-i așa?

Sunt Mihai și îmi place fotbalul de când mă știu. Nu cred să fi fost un moment în care să mă fi decis, “da, de acum îmi place fotbalul!”. Nu, totul a fost de la sine. Țin cu Știința pentru că la vremea copilăriei mele toți copiii de la bloc făceau la fel.
Libertatea ne-a adus și posibilitatea de a descoperi și alt fotbal, doar că, de Liverpool FC am auzit și am susținut-o tot de dinainte de Revoluție. Simpatia pentru un nene care marca multe goluri și râdea permanent, pe fotbalistul respectiv aflând mai târziu îl chema John Barnes, m-a făcut să țin cu Liverpool de pe vremea Telejurnalului comunist.
În anii 90 am descoperit Serie A, Primera Division, Premier League și Bundesliga. Am avut și am în fiecare campionat echipe preferate. În ordine, AS Roma, FC Barcelona, Liverpool FC și Werder Bremen.
Sunt pasionat de scris de prin a X-a, a XI-a. Profa de română mi-a descoperit “talentul”, m-a altoit permanent cu 10 în teze, iar mie mi s-a deschis apetitul. Mulțumesc, doamna profesor!
Scriu la fotbalcumustata.ro de când s-a inventat sau viceversa. Site-ul și comunitatea “Fotbal cu mustața” sunt lucrurile pe care le-am visat mereu, adică lumea și fotbalul să-și găsească un loc unde să se vorbească ca în parc sau ca pe canapeaua de acasă despre fotbal, adică cu prietenie și cu multe amintiri.
Comentarios